Zakaj je ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre tako edinstveno

Na trgu je kar nekaj olivnega olja, ki ga lahko dobiš že pravzaprav povsod. Tako je tudi lažje dostopno. A vseeno ni vsako ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre, saj je takšno bolj cenjeno zaradi višje kakovosti in edinstvenega okusa.

Zakaj je ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre tako edinstveno

Zato pa pravijo da je kar nekaj razlike v temu ravno zaradi naslednjih podnebnih značilnosti v slovenski Istri, kot so:

  1. Sredozemsko podnebje, ima obilico sonca in blage zime ter zmerno vlago. To pa so idealni pogoji za rast oljk.
  2. Prst v Istri je bogata z minerali, ki pa prispeva tudi k edinstvenemu okusu olja.
  3. Naravna in tradicionalna predelava, je metoda, ki se v Istri uporablja. Tako Istrijani tudi ohranjajo tradicijo in pa trajnostni pristop. Olje namreč pridobivajo s hladnim stiskanjem, kar pa omogoči, da se ohranijo vse hranilne snovi in sam okus.
  4. Posebna vrsta oljk je ključna za ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre, saj se uporabljajo avtohtone vrste, ki pa imajo višjo vsebnost polifenlov, kar pa prispeva k močnejšemu okusu.
  5. Brez kemikalij in dodatkov, saj e pri takšnih oljkah uporablja ekološke pristope in minimalno obdelavo.

Takšno ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre pripomore k zdravju srca in tudi zmanjša raven slabega holesterola, zviša pa raven zdravega holesterola. Prav tako ima oje protivnetne lastnosti, zato se lahko tudi z njim namažemo. Je pa takšno olje polno antioksidantov ki pa lahko telo zaščiti pred oksidativnim stresom. Tudi meni je ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre zelo pri srcu. Čeprav se v najstniških letih nisem zmenila, katero olivno olje uporabljam, sem pa skozi čas ugotovila, da obstaja kar nekaj vrst olivnega olja in kaj kmalu sem začela tudi razlikovati okuse.

Tako sem, odkar sem spoznala ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre začela bit vedno pozorna katero olivno olje izberem, saj že na solati, totalno spremeni okus, kot tudi drugod pri hrani, saj ga zelo rada kombiniram v različne kulinarične obroke in degustacije.